De dag begint met gezeik van Cees, maar Cees is het daar niet mee eens ~ Utopia Gekte

8/17/2015

De dag begint met gezeik van Cees, maar Cees is het daar niet mee eens

Ook Cees is aan de beurt

Rolf heeft inmiddels met alle genomineerden een gesprek gevoerd. Na Bjorn, Bas, Gaby en Ivan, is Cees de laatste die zijn zegje mag doen. Om 14:39 nadat Cees nog maar eens een peuk heeft gedaan lopen ze samen richting het Cordwood om daar een gesprek te voeren. Cees doet net alsof hij zenuwachtig is en bibbert. ''Ben je zenuwachtig?'', vraagt Rolf. Maar Cees is er duidelijk in. ''Dat hoef ik niet te zijn, ik ga er niet uit klaar.'' Rolf kan daar wel om lachen. ''Mooie vent, wie weet'', lacht hij. ''Ik ga er niet uit. Ik hoef me absoluut geen zorgen te maken. Ik heb het steeds gezegd. Als mensen mijn toegevoegde waarde niet zien hebben ze hun ogen in de zak en de oren dicht'', laat Cees nogmaals weten. Rolf vraagt Cees wanneer je een toegevoegde waarde bent. Zelf kijkt Rolf naar mogelijke samenwerkingen. Hij besluit Cees ook die vraag maar eens te stellen. ''Wat gaan wij samen doen? Wat kunnen wij samen doen?''. Cees vertelt dat Rolf binnen kwam met plannen en ideeën. Eerst zag Cees Rolf als concurrent. ''Dat wil ik ook. Nu zit hij in mijn vaarwater''. Maar dat moet niet gaan gebeuren volgens Cees.

''Maar je kan ook denken, welk voordeel kan ik er uit halen. Toen ik hoorde dat jij een koksopleiding had gedaan. Ik niet, maar ik ben wel creatief. Dan kunnen we samenwerken op dat vlak. Dacht dat is leuk'', laat Cees weten. Rolf vraagt of Cees dat ziet zitten. Cees ziet het wel zitten. Een eigen Utopia restaurantje. ''Restaurant de tweede kamer''. Dan kunnen ze samen hele leuke dingen gaan doen. Rolf wijst Cees er op dat er nog iemand in Utopia zit met een koks achtergrond. ''Dan had ze het maar op moeten pakken. Ze heeft die kans voorbij laten gaan. Ze doet er geen ene reet aan. Net heeft ze ook weer op haar flikker gehad van Gabriëlle. En terecht. Eindelijk iemand die haar aanpakt. Initiatief loos'', moppert Cees. Rolf vraagt of Cees wel eens het gesprek met Stefanie aangegaan is. ''Ja'', laat Cees weten. Hij vertelt dat Stefanie zelf met hem wilde praten, maar dat hij toen aan het koken was. Later liep hij naar haar toe en wilde ze niet meer met hem praten. Hij heeft het geprobeerd, maar volgens Cees is het kansloos.

''En als ik nou zeg graag met haar te willen samenwerken?'', vraagt Rolf. ''Dan moet je dat met haar doen'', reageert Cees. Ook hij staat er open voor. Ziet haar als een uitdaging om toch op de een of andere manier bij haar binnen te kunnen komen. Cees denkt wel iets voor haar te kunnen betekenen. Cees vertelt nog maar eens spijt te hebben van zijn stemmen. Hij heeft echt spijt dat hij niet vol op Stefanie is gegaan. Er volgt een streamlock. ''Zie jij jezelf als sfeerbepalend?'', vraagt  Rolf als we weer beeld hebben. ''Nee hoor. Nee'', reageert Cees. ''En als ik zeg dat jij dat wel bent? De dag begint ,en dan ben ik misschien grof of hard, met gezeik van Cees'', aldus Rolf. Maar volgens Cees is dat gewoon niet waar. ''De dag begint waar jij niet bij bent'', reageert Cees. Volgens Rolf zijn er meer mensen die dat zeggen, zien en filteren. Maar Cees vindt het zwaar overdreven. Rolf zegt ook positieve dingen te zien. En denkt ook wel dat Cees een toegevoegde waarde is. Maar Rolf vraagt zichzelf ook af, dat mochten ze gaan samenwerken, of ze dan niet gigantisch gaan botsen. ''Jij hebt een idee, maar dan moet het op die manier. Want jij weet zeker dat dat beter is'', laat Rolf weten. ''Nee'', reageert Cees. Hij zegt heel goed te kunnen samenwerken. Heeft hij ook jaren gedaan.

''Als ik zeg dat ik jou zie als belerend?'', vraagt Rolf. Cees zegt dat hij die discussie vaker heeft gehad, en het ook vaker hoort. Maar volgens Cees is het het complete plaatje. Het grijze haar, de leeftijd. ''We kunnen ongelofelijk veel van elkaar leren. Door ervaring, leeftijd, werkervaring'', legt Cees uit. ''Kan jij van anderen leren?'', vraagt Rolf. ''Ja, ik kan van iedereen leren''. Cees vindt het bijvoorbeeld knap van Wim dat hij zich volledig op de vlakte kan houden. Daardoor beweegt hij zich makkelijk met iedereen. Cees zou dat niet kunnen, maar vindt het wel mooi om te zien. Daar probeert hij een puntje uit te halen. ''Je kan van iedereen leren''. Cees staat ook open om met zijn drieën samen te werken. Wil graag met Stefanie in gesprek. Aan Cees ligt het echt niet hoor. Hij staat er helemaal open voor. ''Het probleem zit in haar, met haar, door haar''. Cees moppert nog maar even door over anderen. Zo vertelt hij dat Wim openbaar op het bord zijn excuses aanbood voor het niet doen van zijn taak. Rolf vraagt of Cees degene is die daar op moet letten. Weer volgt er een streamlock.

Rolf stond er ook van te kijken dat Jan binnenkomt voor de akker en de tuin, en dat Cees er heel veel kennis over blijkt te hebben. ''Hoe kan het dat je er niks mee gedaan hebt de afgelopen tijd?'', vraagt Rolf. ''Omdat men dat niet wilt'', reageert Cees. Hij zegt er echt verstand van te hebben. Hij heeft jaren bij een hovenier gewerkt, maar ze hebben hem buiten gesloten. ''Is het niet zelf initiatief ook. Als je het niet met me wil doen, doe ik het zelf wel'', vraagt Rolf. Maar Cees kan niet alles oppakken. Hij heeft al zoveel gedaan. En hij zit ook met zijn rug. Dus dat is ook één van zijn argumenten om niet als een idioot daar in de tuin tekeer te gaan. Rolf vraagt waarom ze het niet met hem samen willen doen. Cees legt vervolgens uit dat hij in het begin heel erg botste met Rob. Maar dat is inmiddels helemaal veranderd. Ze kunnen het nu goed vinden met elkaar op een bepaalde manier. ''Stel je mag blijven. Wat gaan wij dan morgen doen. Wat zou je met mij willen oppakken'', vraagt Rolf.  ''Dan gaan we meteen concreet zitten voor het restaurant om daar plannen voor te maken''. Cees laat weten de samenwerking wel te zien zitten.

''En wat zou je morgen gaan doen als je niet mag blijven?''. Cees zegt dat hij dan naar zijn geliefde gaat, en dan duikt hij het vrijwilligerswerk weer in. Hij was net genomineerd voor iets, voor hij Utopia in kwam. Cees praat nog even verder. Daarna sluiten de heren het gesprek af met een handdruk en een knuffel. ''Bedankt voor het gesprek man'', aldus Rolf. Cees geeft aan te hopen dat ze samen aan de slag kunnen gaan.

Zodra Rolf de loods weer in loopt zegt hij er uit te zijn. Nu is het voor ons alleen nog even afwachten wie Utopia dadelijk echt moet gaan verlaten. Wie denk jij dat Rolf zo naar huis gaat sturen?

Filmpjes van deze gesprekken zijn terug te vinden op Ugge.


0 reacties:

Een reactie plaatsen

We gebruiken een nieuw reactie systeem waarmee je live met anderen over het laatste Utopia nieuws kunt praten. Het is even wennen, maar stukken beter dan het vorige en je kan nog steeds gewoon inloggen met Facebook, maar dit is niet verplicht. Het is ook nog eens mobiel vriendelijk. Mails uitschakelen van nieuwe reacties kan via je profiel. (Op je naam of foto staan met de muis) Reacties die ONDER dit bericht worden geplaatst verschijnen niet op de website.

© 2013-2017 Utopia Gekte. All rights reserved. Jullie zijn lief.