Cees moet even iets kwijt anders gaat hij flippen ~ Utopia Gekte

8/29/2015

Cees moet even iets kwijt anders gaat hij flippen

De omgekeerde wereld

Om half twee zien we Cees en Ivan in de keuken. Cees spreekt Ivan aan en bied hem aan om zijn taak over te nemen. Ivan staat vandaag namelijk op het schoonmaakrooster bij de was ingedeeld. Cees ziet dat Ivan druk bezig is met de markt en daarom bied Cees vriendelijk aan om de taak over te nemen. ''Dankjewel'', zegt Ivan. Daarna vraagt Cees of hij even met Ivan in gesprek kan. Hij moet even iets in vertrouwen kwijt anders gaat hij flippen. Ivan besluit meteen even met Cees mee te lopen naar de lounge. Daar aangekomen laat Cees weten dat het centraal heel heftig voor hem is geweest. De groep heeft daarna weinig aandacht besteed aan hoe hij dat heeft ervaren. ''Het is niet niks, een heel centraal aan mij gewijd''. Vervolgens begint Cees weer over de omgekeerde wereld. ''Onze nieuwe vriend Rolf. We maken de deal dat hij de keuken overneemt. Het enige wat hij gedaan heeft is het aanrecht vrijhouden en de vaatwasser in en uitruimen''. Cees heeft hem vervolgens op dingen gewezen. Zoals de lades en de kastjes. Cees stond in eerste instantie gister bij de keuken ingedeeld maar dat leek hem niet slim. Daarom had hij met Rolf een deal gemaakt. ''Doe jij het, dan leer ik je yoghurt maken''. Rolf zou het doen. ''Maar hij heeft geen reet in de keuken gedaan. Het gasstel is vies, smerig, goor. En Wim heeft nu de keuken maar die zegt: denk je dat ik dat doe''.

Cees heeft Rolf vanochtend op het prutswerk aangesproken en dan zegt Rolf dat Cees een checklist moet maken. ''Je bent een horeca man, moet ik je zeggen hoe en wat? Come on. En dan is hij dat gezeik van mij weer zat. DAT GEZEIK. Ik wijs hem alleen op zijn verantwoordelijkheid. Hij doet niks. Hij had kunnen zeggen Cees je hebt gelijk. Dat zijn dan de dingen waar ik tegen aan loop. Ben ik nou zo gek? Nee dat ben je niet Cees, maar zo gaat men er mee om. En dan weer naar anderen toe lopen en wijzen. Ik zeik niet. Weer iemand die de wereld om draait. Hij is er net. Hij heeft zich vier dagen uit de naad gewerkt, nu niks meer. Kom op doe wat, hij doet niks. En die keuken, prutswerk. Gewoon prutswerk. Hij had kunnen zeggen je hebt gelijk. Wim staat nu op de keuken en zegt ''ik doe de afwas, voor de rest bekijk het maar. Het is gister niet gebeurd en nu moet ik het doen''. Als ik me er niet mee bemoei wordt het weer goor, vies, smerig. We hebben het over de keuken. De koelkast waar eten in staat. Dan ben je een horeca man. Kom op zeg''.

Ivan laat weten dat het tribunaal sowieso onnodig is geweest. ''Moet je de reacties horen van mensen die hier waren. [...] Als ik mijn bek maar hou dan is het goed. Ze vragen hoe ik me aan ga passen. Ik ga me eigen ik niet aan de kant flikkeren'', laat Cees weten. Cees vind het zo jammer. Individueel reageren ze allemaal zoals Ivan nu. Maar in de groep zijn ze heel anders. ''Zelfs Rolf nu al. Dan denk ik jezus man, wil je nu al populair worden bij het team, met het doel ik wil hier zolang mogelijk blijven. Vriendjes blijven, de rest zal me een biet zijn. Is dat je houding? Dat soort figuren hebben we er zat van. Kom op zeg!'' Ivan ziet wel wat het probleem is waar Cees tegen aan loopt. Niet iedereen ziet de noodzaak er van in om taken uit te voeren. Cees ziet de noodzaak wel, maar anderen niet. ''Ze doen het helemaal niet'', laat Cees weten. Volgens Ivan is er een simpele oplossing. Dat is met een beloning werken. Dan heb je ook een checklist en als ze het niet goed gedaan hebben krijgen ze geen geld. ''Dat is inderdaad de enige manier. Is toch te gek eigenlijk'', laat Cees weten.

Ivan laat weten dat niet iedereen het leuk vind om commentaar te krijgen. Cees laat weten wat Rolf tegen hem gezegd heeft. ''Als jij doorgaat met je gezeik doe ik het helemaal niet meer''. ''Gezeik? Dat noemen we gezeik? Hij gaat met zijn rug naar me toe zitten. En dan zegt Mark er nog wat van. Nee hij bleef zo zitten. Er zaten gasten bij. Hoe gek ben je dan?''. Het lijkt Ivan slim om in oplossingen te denken. Cees laat weten dat hij het nog leuk zou vinden ook als ze geld beloningen krijgen. ''Hou Cees maar eens tegen''. Al worden ze dan misschien weer boos omdat Cees alle taken op zich neemt en zo al het geld ''af pakt''. Cees laat weten dat hij trouwens een oplossing heeft gevonden met Bas voor het pannetje en ham verhaal. Zo zou Bas de broodjes ham in Baas Beach kunnen verkopen. Maar Ivan denkt niet dat het super druk wordt bij de munten. Ze staan er met zijn vieren ingedeeld dus Cees moet gewoon zijn broodjes ham kunnen maken. Cees laat weten dat hij de andere drie dan ook gewoon aan moet kunnen spreken als ze hun taak niet doen. ''Stefanie die aan de wandel gaat. Gabriëlle die aan de wandel gaat''. Anders staat Cees alsnog alleen bij de muntjes. Maar volgens Ivan neemt iedereen zijn taak tijdens de markt wel serieus, en hoeft Cees zich daar dus geen zorgen om te maken.


0 reacties:

Een reactie plaatsen

We gebruiken een nieuw reactie systeem waarmee je live met anderen over het laatste Utopia nieuws kunt praten. Het is even wennen, maar stukken beter dan het vorige en je kan nog steeds gewoon inloggen met Facebook, maar dit is niet verplicht. Het is ook nog eens mobiel vriendelijk. Mails uitschakelen van nieuwe reacties kan via je profiel. (Op je naam of foto staan met de muis) Reacties die ONDER dit bericht worden geplaatst verschijnen niet op de website.

© 2013-2017 Utopia Gekte. All rights reserved. Jullie zijn lief.