Cees mag ook zijn zegje doen ~ Utopia Gekte

8/26/2015

Cees mag ook zijn zegje doen

Cees aan het woord

Nadat het grote ik irriteer me aan Cees centraal ''is afgelopen'', is het om precies twaalf uur tijd om Cees er bij te halen. Het is de bedoeling dat ze nu Cees zijn volledige verhaal laten doen, hem laten uitpraten en er dus niet tussendoor komen. Als Bas Cees buiten gaat halen, voeren ze nog vlug een kort gesprekje. Cees is namelijk nog aan het roken. Cees vond het lang duren, en vind het toch blijkbaar wel spannend. Volgens Cees moet er ook iets gebeuren. Hij merkt heus de spanning wel. Vijf minuten later zit Cees binnen bij de anderen. ''Het was een lange sessie''. Benjamin laat weten dat er veel besproken is. En dat ze benieuwd zijn wat Cees zou willen. ''Hoe zie jij de omgang hier?''

Cees kwam hier binnen en vond het belangrijk om bewustwording te creëren, vanwege wat hij allemaal gezien had. Het nemen van verantwoordelijkheden. Het uitvoeren van taken, nakomen van afspraken. Het drank gebruik. Cees heeft doelen neergelegd, maar heeft gemerkt dat hij sommige doelen aan moest passen. Wat niet kan en niet haalbaar bleek te zijn. De komst van Rolf heeft een wending gegeven in het horeca gebeuren. Cees wil wel een compliment aan Stefanie geven. Zij is de initiatief nemer van dit gebeuren. En dat waardeert hij. Hij loopt tegen ongelofelijke weerstand aan. Vanuit zichzelf is hij een enorme doorzetter. Altijd geweest, en nog steeds. ''Don't give up the fight''. Er is meerdere malen gezegd dat iedereen zo doet als ze binnen komen. Rolf heeft het ook maar vier dagen volgehouden. Maar Cees ging door en door en door. Niemand had dat verwacht, heeft hij toch gedaan. En hij voelt zich er goed bij. Hij kan niet urenlang stil zitten, de krant lezen, bank hangen. 

Maar ondanks dat bleef de negativiteit. En is de groep in staat om alles om te draaien zodat de schuld bij Cees ligt. ''Ik het verkeerd doe, verkeerd zeg, verkeerd zie. Er niks van begrijp. Dom, stom, achterlijk, niet wijs''. Volgens Cees doen mensen dat omdat ze diep van binnen wel voelen dat er toch wel iets van waarheid zit in wat hij zegt. ''Misschien weet ik het wel, maar dit laat ik me niet zeggen. Dit is wat ik heb ervaren tot en met vanochtend weer aan toe.''' Cees maakt afspraken, gaat er vanuit dat die nagekomen worden en dan gebeurd het niet. Zo heeft hij het ervaren. ''En dat is niet leuk, niet fijn. Want ik heb hier ook mensen horen zeggen zoals Ivan, letten op positiviteit. Daar heb ik niks van gemerkt. Ivan die mij negatief benaderde in de keuken. Daarna een gesprek waarin hij zei: Je hebt gelijk''. Volgens Cees worden dat soort dingen één op één wel gezegd. Maar in de groep wordt hij afgemaakt. Dat voelt niet lekker. ''Maar ik bedoel het allemaal heel goed, vanuit toch een bepaalde positiviteit, goed bedoeld. Getracht enige bewustwording te creëren over eigen... Dingen die dood normaal zijn. Het gebeurd gewoon niet. Ik kan voorbeelden geven, maar dat doe ik niet''. De voorbeelden kennen ze wel. Zoals gisteravond, toen kwamen er gasten en was het een rotzooi. ''Ik ben ook een Utopiaan. Ik zou het onprettig vinden als men de gedachte krijgt: Wij komen daar binnen en het was een Chaos. Er was geen papier op het toilet. De toilet was niet schoon. Viezigheid op de grond. Een klerezooi. Cees heeft er wat van gezegd, maar niemand pakt het op. Dus heeft hij de bezem uiteindelijk maar gepakt.

Wat Cees betreft gaat hij gas terug nemen op aanraden van andere bewoners. Kijken of hij een andere dag invulling kan vinden. Cees trekt zijn handen af van de hele horeca keuken. Daar heeft hij vanaf nu niks meer mee te maken. Hij maakt nog even een sneer naar Rolf, de tweede keer tijdens zijn speech. En Cees zegt geen sense(?) lijsten meer in te gaan vullen. Hij doet er niks meer aan. ''Wat verwacht je nou eigenlijk van de groep?'', vraagt Gina. Cees wil zich gaan richten op lunches, Plate service. Hij heeft mensen aangesproken en die vonden het fantastisch. ''Wat verwacht ik van de groep? Dat de groep zich realiseert van oké dit is Cees. We zouden voor iedereen zo'n sessie kunnen doen. Iedereen heeft positieve en negatieve punten. En dat jullie toch iets gaan doen met ... Er zou een nieuw rooster komen. Dan hoef ik mensen er ook niet op te wijzen. Dan zijn we klaar, heeft niemand last van mij''. Rob vraagt zich af waarom Cees de verantwoordelijkheid voelt om iedereen er op te wijzen. ''Niemand neemt de verantwoordelijkheid, niemand doet het'', legt Cees uit. Cees gaat zichzelf ook niet veranderen. Niet zijn eigen ik aan de kant schuiven om te zorgen dat hij de aardige meneer gevonden word, die lekker in de groep valt. ''Je bent hier toch niet om schoonmaker te zijn?'', vraagt Nicole. Nee natuurlijk is Cees dat niet. ''Dus je wilt dat iedereen zich aanpast en zichzelf gaat veranderen omdat jij dat niet doet?'', vraagt Gina. En nee ook dat wil Cees niet. Nicole benadrukt dat ze weer alleen maar verwijten hoort. En Benjamin laat weten dat Cees de bewustwording heeft gecreëerd, maar dan ook vervolgens verandering van handelen verwacht, precies zoals hij het wil.

Benjamin besluit een samenvatting te geven van wat er daarnet gezegd is. ''Utopia is veel meer dan een schoonmaakrooster. Iedereen pakt zijn verantwoordelijkheid, maar niet zoals jij het wilt en op het moment dat jij het wilt. Iedereen ziet je waarde en aandeel in de groep. En dat je een hoop werk verzet. Maar er zijn ook mensen die hopen dat je uit de keuken komt. Want elk bord is er één teveel. Terwijl er anders ook meerdere keren per dag schoongemaakt wordt. Er zijn negatieve geluiden gekomen van gasten. Hoe je over ons, Utopia en alles praat. Het zwart maken van ons naar gasten toe. Je yoghurt of salade opdringen aan gasten. Over geld praten. Mensen komen hier omdat ze naar ons willen komen, en als jij gefrustreerd bent omdat er niet geveegd is en je profileert dat naar gasten... Er zijn mensen met het schoonmaakrooster die het willen doen, maar dan heb jij het al gedaan. Wacht tot mensen klaar zijn, heb geduld. Het wederzijdse acceptatie puntje. Iedereen wil geaccepteerd worden zoals ze zijn, net zoals jij. Sommigen zijn niet zo gefocust op het wasje draaien zoals jij. Waardering is er, maar ga er niet naar vragen, of het zoeken. Kom niet vertellen wat je allemaal gedaan hebt, het wordt wel gezien. Als mensen aan het praten zijn, kom ze niet storen met schoonmaak tips of verwijten. Knoop eens een gesprekje aan, dat is een tip van mij. Over je thuis situatie of zo. Je bent heel erg gefocust op schoonmaken, de was. Kijk eens verder dan het kruisje achter iemands naam. Probeer het grotere plaatje te zien''.

Volgens Bjorn is Cees het er niet mee eens. Dat ziet hij aan zijn non verbale houding. Cees bevestigd dat hij inderdaad een aantal dingen hoort waar hij het niet mee eens is. Zo zegt hij dat dingen niet gedaan worden als hij het even niet doet. Stefanie benadrukt dat Cees continu mensen blijft wijzen op dingen, maar geen interesse toont in wie de persoon verder is. ''Bijna niemand weet wie je bent, waar je vandaan komt''. Bjorn vult aan dat ze alleen maar negativiteit uit zijn mond horen. Ondanks dat hij positiviteit wil brengen. Net heeft hij ook niks positiefs gehoord. Nicole laat weten dat ze niet bemoederd hoeft te worden. Als ze iets wil weten komt ze het wel vragen. Ze gaan Cees weer op het schoonmaakrooster zetten. Hij krijgt één taak net zoals de anderen, en niet meer. Maar dan moet hij ook beloven niet meer de hele dag in de keuken te gaan staan. Rob wil dat Cees na gaat denken over hoe ze de tuin het beste aan kunnen pakken. Daar heeft Cees een hoop know how van.

Gina begint nog even over het Cordwood huis/de wellness. Het is een no go om daar te slapen. En ze hadden afgesproken om daar niet meer te slapen. En nu slaapt hij er toch. ''Klaar, gewoon niet''. Cees vindt het zo bizar. De toegevoegde waarde is nul. Maar voor Gina is er wel een toegevoegde waarde. Ook voor de mensen thuis. Het cordwood is een no go, vult Rob ook aan. Het is niet voor algemeen gebruik. ''Je wist waar je je voor opgaf. Deal with it.'', laat Naomi weten. En ook anderen zijn het er mee eens. Maar Ivan niet. Die vind dat Cees best een eigen plekje kan krijgen. De fotostudio bijvoorbeeld. Als ze besluiten dat Cees dan in de fotostudio kan gaan slapen valt dat verkeerd bij Naomi. Naomi zegt van niet en maakt er een probleem van. Boos loopt ze weg. Anderen noemen haar kinderachtig. Al snappen sommigen haar punt wel van gewoon in de loods slapen, je wist waar je je voor op hebt gegeven.

Filmpjes van het centraal zijn via deze link terug te vinden.0 reacties:

Een reactie plaatsen

We gebruiken een nieuw reactie systeem waarmee je live met anderen over het laatste Utopia nieuws kunt praten. Het is even wennen, maar stukken beter dan het vorige en je kan nog steeds gewoon inloggen met Facebook, maar dit is niet verplicht. Het is ook nog eens mobiel vriendelijk. Mails uitschakelen van nieuwe reacties kan via je profiel. (Op je naam of foto staan met de muis) Reacties die ONDER dit bericht worden geplaatst verschijnen niet op de website.

© 2013-2017 Utopia Gekte. All rights reserved. Jullie zijn lief.