Cees bied zijn excuses aan in een goed gesprek met Naomi ~ Utopia Gekte

8/26/2015

Cees bied zijn excuses aan in een goed gesprek met Naomi

Een goed en vriendelijk gesprek

Net schreven we nog over de frustraties tussen Naomi en Cees. Cees die zich weer negatief uitliet over Naomi. En Naomi die gekwetst is door de uitspraken die Cees over haar gedaan heeft. Naomi liet al weten het gesprek met Cees aan te willen gaan als ze weer wat rustiger was, en zo gezegd zo gedaan. Als Naomi weer wat rustiger is stapt ze op Cees af voor een gesprek. Samen nemen ze plaats in de lounge achter de loods, waar Cees nog rustig zijn sigaretje op rookt. Als de sigaret op is kan het gesprek van start gaan. Naomi vindt het triest om te horen, dingen te lezen in haar post, en dat haar moeder zich thuis op zit te vreten over de uitspraken die Cees over Naomi heeft gedaan. Naomi wil weten waarom Cees dat soort dingen zegt. Cees bied meteen zijn excuses aan. Hij beseft dat hij het rechtstreeks tegen Naomi had moeten zeggen. Hij kan zich ook niet alle uitspraken meer herinneren. Hij kan zich alleen herinneren dat hij haar arrogant noemde, en nog iets.

'''s ochtends loop je met je hoofd omhoog langs me heen''. Cees weet inmiddels dat hij haar 's morgens niet aan moet spreken. Maar zo zag hij het eerst. Verwaand rondlopen, en niks tegen hem zeggen. Naomi laat weten dat het haar pijn doet dat hij dat denkt. Ze is verre van verwaand. Naomi weet hoe moeilijk het is om hier in de groep te komen. Maar als er wat is gaat ze naar de desbetreffende persoon toe om om uitleg te vragen, niet achter iemand's rug om lullen. Cees bied nogmaals zijn welgemeende excuses aan. Hij had het rechtstreeks moeten doen en is blij dat Naomi dit tegen hem zegt. Eén van zijn dochters heeft dezelfde naam als Naomi, soms herkent hij wel iets. Dan denkt hij: ''Hoort dat bij de naam of zo''. Naomi benadrukt dat Cees zichzelf hier mag laten zien. En dat het een plek is om te groeien. ''Hoe oud je ook mag zijn, je mag jezelf hier laten zien''. Cees zit op dat moment met tranen in zijn ogen. ''Leren doe je elke dag. Dat is niet leeftijdsgebonden''. 

''Je ziet ook hoe het eindigt, mensen lopen weg. Zijn nog steeds zwaar geïrriteerd. Bij Gina komt het vuur uit haar ogen, en bij meer mensen. Nicole loopt weg met een sneer: ''Als ik je ergens op kan pakken zal ik het doen''. Dat is niet zo leuk hé. Wat voor nut heeft het dan gehad? In mijn ogen niet zoveel. We eindigden heel slecht'', laat Cees weten. Cees heeft zijn excuses in ieder geval aangeboden, en zegt dat hij dat eigenlijk eerder al had moeten doen. Cees heeft wel dingen bijgesteld. Is er achter gekomen dat het wel mee valt. Vooral het ochtendritueel. ''Het zei zo''. Hij merkt dat Naomi nu in ieder geval goedemorgen tegen hem probeert te zeggen, en Wim heeft hetzelfde. Aan het begin mocht Cees al niet mee naar de koeien. En daar kwam het vandaan. Hij dacht wat is het dan voor verwaand type om dat te bepalen. Maar Cees beseft zich nu dat ze helemaal niet zo erg is als hij dacht. Naomi legt ook uit dat ze het graag alleen wilde doen omdat Giorgio toen nog maar net weg was. Het was gewoon haar momentje. Cees wijst Naomi op de kroegennacht. Na het evenement ging iedereen zijn eigen weg en Naomi stond de loods na het feest nog in haar eentje te dweilen. Toen dacht hij ook: ''die blijft ook maar gaan''. Daar wil hij haar een compliment voor geven. Ook ziet hij dat ze de schoonste slaapkamer hebben. En daar zorgt Naomi voor. Hij vindt dat ze daar ook een compliment voor verdiend. Ze doet het, en dat vindt Cees top.

Naomi laat weten dat ze schoonmaakt omdat ze het leuk vindt. Zo maakt ze haar hoofd even leeg. Het lijkt Naomi goed als Cees zijn doelen achterna gaat. Het idee om ansichtkaarten te maken vindt ze heel leuk. Ze vindt het ook leuk dat hij naar haar toe is gekomen om daarmee te helpen. Hij moet meer van dat soort dingen gaan doen. ''Daar geniet je meer van''. Cees laat weten dat hij de horeca nu ook laten vallen. Dat is beter denkt hij. Cees wil ook graag een soort merchandise winkeltje beginnen, en zijn t-shirt lijn met teksten zoals ''Just in Cees, Cees closed'', en dergelijke. Naomi laat weten blij te zijn met Cees zijn excuses. Ze hoopt wel dat het niet nog een keer gebeurd. ''Laat jezelf meer zien, en zachter benaderen helpt ook een hele hoop''. Cees zegt dat het al bijzonder is dat ze hier zitten. ''Dan heb je bijzondere kwaliteiten, anders zit je hier niet''. Naomi geeft Cees de tip om meer voor zichzelf te gaan. ''Daar is Utopia voor''. Zodra het gesprek afgelopen is laat ze weten het fijn te vinden dat ze hebben gepraat. ''Jij ook dankjewel'', horen we Cees zeggen. Ze geven elkaar een hand, en we zien nog meer vriendelijke gebaren. 

Voor het eerst heeft er echt eens een goed gesprek plaats gevonden, zonder directe verwijten, zonder dat ze zichzelf echt hoefden te verdedigen, en begrip vanaf beide kanten. Als Naomi weer in de loods is laat ze ook aan haar mede bewoners weten dat het eigenlijk een heel fijn en goed gesprek was. Zou dit de eerste stap in de goede richting zijn?0 reacties:

Een reactie plaatsen

We gebruiken een nieuw reactie systeem waarmee je live met anderen over het laatste Utopia nieuws kunt praten. Het is even wennen, maar stukken beter dan het vorige en je kan nog steeds gewoon inloggen met Facebook, maar dit is niet verplicht. Het is ook nog eens mobiel vriendelijk. Mails uitschakelen van nieuwe reacties kan via je profiel. (Op je naam of foto staan met de muis) Reacties die ONDER dit bericht worden geplaatst verschijnen niet op de website.

© 2013-2017 Utopia Gekte. All rights reserved. Jullie zijn lief.